A jövő iskolája
Tanári
Jövő tv
Pályázatok
Kapcsolat
 

Az iskola-felújítás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, KMOP-4.6.1-2007-0132 azonosító számú, „Az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola komplex fejlesztése, a minőségi oktatás fokozása, a versenyképes tudás elsajátítása érdekében, a racionális és hatékony működés kialakítása, komplex esélyegyenlőség és a magas fokú környezetvédelem jegyében” című pályázaton elnyert 250 millió forintos európai uniós támogatás és az érdi polgárok összefogása révén valósulhat meg.  
 
A parlagfűmentes környezetért
Egyre több diákunk panaszkodik allergiás tünetekkel. Iskolánk nevelőtestülete elhatározta, hogy próbáljunk meg közösen tenni annak érdekében, hogy kevesebb parlagfű virágozhasson környezetünkben.

A parlagfű megismertetése volt az első feladatunk a tanulóinkkal, a szülők és a Tusculánum nyugdíjasklub segítségével a lakosság körében is. Május 15- 27. között került sor a parlagfű palánták begyűjtésére, ekkor közel 143 000 szál parlagfűtől mentesítettük lakókörnyezetünket. A felderítő munkába bekapcsolódott a Tusculanum településrész önkormányzata is. Vállalták, hogy a beérkezett jelzések alapján a mentesítésre mozgósítják a ÉKF embereit. A nyár során ilyen akció keretében figyeltük és rendszeresen mentesítettük a parlagon hagyott területeket. Az városi önkormányzat segítségével a településrész határát jelző vasút területe is kaszálásra került, így megakadályozva a parlagfű kivirágozását. Azok akik vállalták és rendszeresen figyelték saját és közterületeinket parlagfű zsetonnal jutalmaztuk. Természetesen ebben a munkában nagy szerepet vállaltak a tanulók. A tanulók jutalmazása sem maradt el. A parlagfűről szerzett ismereteikről a Kilométeres Utcabál rendezvényének keretében adhattak számot. Az érdi Környezetvédő Egyesület segítségével környezetvédelmi játékok keretében adhatták át ismereteiket a város lakosságának. Cserébe kapott zsetonok beváltásával olyan tárgyakhoz juthattak, amelyek a szabadidő hasznos eltöltését segítik.

A mentesítési munkánk zárásaként a városi II. Megújuló Energia Napok keretének a környezetvédelem témaköréhez kapcsolódóan nagyszabású családi játszóház keretében zárjuk akciónkat, programjainkat. De csak 1-2 hónapig pihenünk, sajnos utána folytatódik tovább a munka. Az akciónk sikeréhez hozzájárult, hogy az önkormányzat Környezetvédelmi pályázatán és az ANTSZ Parlagfűmentes Magyarország akciójának keretében anyagi segítséget kaptunk. Akcióinkkal azt értettük meg, hogy a személyes kapcsolat, a megismertetés, a felvilágosítás sokkal többet ér a büntetésnél. Köszönet az anyagi támogatásért. Reméljük, a következő évben a folyamatos figyelemkeltéssel hasonló együttműködést tudunk felmutatni a parlagfűmentesítés terén.

2008. május
 
 
 
     
   
Impresszum Adatvédelmi nyilatkozat  
   
 
Akik a megvalósulást segítik
Érd Megyei Jogú Város
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
VÁTI Kht.
Progress-B'90 Zrt.
VOLMER Kft.
Budapest Investment Zrt.
Dr. Printz és Társa Kft.


 
Levél a szerkesztőnekNyitólap